Tuesday, March 22, 2011

Kira- Kira.............

Mari adik-adik...kite belajar kira-kira hari nie....hehehehe

Yang sebenarnye aku yg tengah buat kira-kira utk diri sendiri. Selalunyer bila dapat gaji dah siap tolak benda2x yg wajib dibayar, aku selalu lupa nak keep track or do a summary by end of the month. Wei...kena buat tau psl aku dah ler keje sendiri takde EPF, kena la buat EPF sendiri.
Bila balance ada lebih sikit, wahhh bukan main syok aku......shopping sana sini tapi entah kengkadang tu tak tau beli apa...alih-alih duit abis jerrr....huhuhu. Tu ler skrg nie every mth aku nak calculate dulu, siang-siang tolak apa yg nak bayar lepas tu budget plak nak letak saving banyak sikit. Yang penting, kalau dah masuk akaun tu, tak nak kuar-kuar lagi dah....kena simpan or peram lama2x.....generate interest %..hehehe.

Yesterday aku gie print out statement EPF for 2010, fuuuhhh ada ler sikit simpanan masa keje ngan company dulu. Boleh buat utk retirement tapi rasa mcm tak cukup plak. Target nak retire umur 50thn, hutang ada keliling pinggang lagi...camna ler....

Aku target nak abiskan hutang keta, hutang kredit kad cepat2x. Lagi cepat...lagi bagus....lepas tu maintain jer apa yg ada skrg nie. Boleh ler saving banyak sikit....bila ingat si Pea nanti nak masuk sekolah, nak masuk kolej or uni...gerenti pakai duit banyak punyer. Aduuhhh....nie baru sorang anak, kalau ada 3 ke 4 org?? Jawabnyer kena keje sampai tua ler gamaknyer....hehehe.

No comments: