Sunday, November 8, 2009

Al Kisah....

Dah lama benau tak update blog...sory frens, I sibuk sikit la. Anyway, I've got 2 stories to tell...geram, marah, sedih dan mcm-mcm lagi la..aku rasa topik aku hari nie pasti 'panas'....so let's hear it...

Cerita 1
My fren punye SIL. Dah nearly to 13 yrs of marriage dan now tgh pregnant...tetiba je abg my fren nie ceraikan dia punye SIL..kesian laaa..Dah susah payah dpt anak, nak ceraikan lak plak. So my fren punye SIL nie nasib baik 'working woman' memang boleh tanggung diri sendiri la. Apa ler punye husband, dah baik2 13 thn yg tetiba nak cerai wat aper?? Well, the stories is like this, husband dia nie terjumpe long lost so called 'ex-girlfren' dia and terus ler 'lekat'. Mula2 tu asyik calling2, jumpe for lunch la, cakap2 biasa je..lelama tu jadik lain plak. Yg aku 'panas' nie sbb si 'ex-girlfren' dia nie still bini orang lain. Dia minta fasakh...Ya Allah..dah
baik2 kawin ngan org lain yang pie gatal ngan laki org buat aper????? Si pompuan nie dah ada anak pun...entah apa yg dia cari kat laki org pun tak tau apa...Si husband dia plak boleh kasi reason yang "Tiada rasa cinta & kasih lagi pada si SIL"..alamak boleh dia kata mcm tu skali!!!! So, skrg nie dia org tgh go through divorcing procedure..turun naik mahkamah....aku geram campur sedih...

Cerita 2
Ada sorang my fren nie, husband dia memang peramah, suka tolong orang...bla bla bla. Tetiba si wife nie mcm dpt rasa (ala pompuan kan biasa...mcm ada sixth sense gituu) yg si husband dia nie ada bau2 nak 'pasang' kaki la...paham2 je la..
Well, katanye takde apa2 hubungan...tapi kalau 1 hari asyik dok call sampai lebih dari 5 kali...kejap2 call, kejap2 call...apa kejadahnye?? Kawan atau nak mengawan??
My fren nie punye ler geram, dia confront la laki dia...laki dia kata takde apa2..kite just kawan.

Tu ler, my fren nie tau yg so called 'kawan pompuan' dia nie tgh ada problem ngan laki dia. Hmmm..asyik2 call, asyik2 call...sikit2 tanya tu, tanya nie..
"Wei, Pompuan. Takde org lain ke yg kau nak tanya, hah?" Time pagi call, tghari kang call, ptg sikit call, kekadang mlm pun call....mak datuk!!! panas dibuatnye...
Sblm nie takde plak, kau tercall2 laki kawan aku nie...kawan aku nie pompuan, kau pun pompuan...bini org lain plak tu...sooo berpada2 la klau nak call laki org tu....
Yg laki kawan aku nie plak, bleh tak ngaku ada suatu hari tu si pompuan tu tepon depan2...dia katanye org lain...Oii..apa nak jadi nie? Kenapa sampai laki kawan aku nie sanggup tipu isteri dia sendiri? Apa cantik benau ke pompuan tu? Klau setakat fizikal cantik...ianye takkan kekal lama la...esok Tuhan tarik nikmat..kena eksiden ke...tergolek dlm longkang ke....hmmmm biar la...Tuhan Amat Mengetahui....

Kesimpulan
Apa nak jadik ngan dunia skrg nie? Lelaki dah tentu ler 'gatal', yg si pompuan nie plak beria-ia. Apa yg tak cukup ngan dirinye. Pada aku, apa yang penting..kite kena sedar yang tiada seorang umat manusia dlm dunia nie yang sempurna. Kite dijadikan utk belajar mengenali diri sendiri...apatah lagi untuk mengenal diri org lain. Jadi, berwaspada la..setiap tindakan yg kita ambil kemungkinan akan mengakibatkan mana2 pihak tersalah anggap atau sebaliknye. Mungkin niat baik nak tolong mula2...tapi akhirnye jadik lain plak. Pada pandangan aku la, laki & pompuan takleh berkawan rapat....mesti jadik lain. Itu yg aku dah lihat & observe. Kekadang kite cuba elak tapi lambat laun pasti tak sangka. Pada asalnye mungking tidak ada rasa sayang..nanti dah lama2 klau dah hari2 dok call je...apa yg akan terjadi??? Sendiri jawab la...

So, nasihat aku tuk sesiapa yg membaca en3 blog aku kali nie....beringat la, sebelum melakukan apa2 tindakan atau apa sahaja keputusan. Fikir dulu, jgn ikut suka hati je. Setiap tindakan atau keputusan yg kite buat semestinye terkena seseorang secara directly or indirectly. Cuba fikirkan klau diri kite sendiri yg terkena. Sanggup tak kite nak buat mcm tu? Tergamak kah kite?

Walau apa pun masalah yg kite hadapi, ingat la yg Tuhan sentiasa memerhatikan kite. Kekadang kite rasa tindakan atau perlakuan kite nie tak salah tapi mungkin salah atau tak kena di mana org lain.

3 comments:

Along said...

Ni naluri manusia, sentiasa mencari yg lebih baik utk dirinya. Tapi, kita kena ingat...komputer bleh la upgrade, pasangan idup pun nak kena upgrade selalu ke?!! Tetiba rasa x sayang tu apa hal? Bukankah pasangan kita tu sepatutnya kita terima dunia akhirat. Kalau nak yg lebih baik, cermin dulu diri kita...kita ni layak ke tak? Kalau ada yg x betul pada pasangan, kita patut tegur dan sesama berubah utk kebaikan. Nobody's perfect. What goes around, comes around.

Aktif Mama (Sal) said...

Kesian kat kengkawan aku nie. Selalunye benda yg cantik kat luaran tak semestinye cantik dalaman. Kekadang manusia nie lupa yg indah tu hanya utk sementara. Hmmmm, itulah asam garam idup skrg nie. Sal hanya berdoa agar dia org nie dpt petunjuk dari Tuhan. I agree with u, what goes around, comes around....berserah je la...

Aktif Mama (Sal) said...
This comment has been removed by the author.