Wednesday, November 11, 2009

Nak Malu Ke? Nak Kesian Ke??

2day I've appointment at Starbuck, Dtrn Pahlawan. Well tgh2 I borak2 ngan client I nie, tetiba dtg ler this boy minta derma (alah biasa la yg minta derma jual cd la, buku la selalunye akan ada resit dr rumah anak yatim so & so - tak yah ler nak sebut). Kalau mcm nie, selalunye I will give him/her few RM & said "Aunty sedekah nie,ok. Tak yah tulis resit2 nie".

But today lain ceritanye, this boy tu baru tgh ckp sepatah dua kata ngan I tetiba manager Starbuck tu dtg. He said....

Mgr Starbuck : Dik, kat sini adik tak bleh buat mcm nie, ok. (Politely....)

This boy didn't say anything just stood beside me.

Then again, since takde response the Mgr Starbuck tu kata lagi sekali....

Mgr Starbuck : Dik, saya kata kat sini adik tak bleh buat mcm nie. (Again politely in front of me).

This boy still standing beside me giving me his mukadimah abt his cd. Lepas tu apalagi, naik angin la si mgr Starbuck nie. Terus cakap again...

Mgr Starbuck : Adik, tolong keluar skrg. Saya cakap baik2 adik tak nak dengar atau adik tak paham ke. Atau nak saya panggil security. Nak ke?

Budak lelaki : Panggil la kalau berani. Ingat saya takut ke?

I was shocked at that time, tetiba je this boy answered back with no manners at all. With his unsatisfied look, he stared at the mgr starbuck...mak datuk...beraninye budak nie...Tadi bila cakap ngan I, punye ler lemah lembut...I can see his facial expression..fuh yoo...ganas memang mcm nak cari gaduh....

At that time the mgr starbuck went to look for the security. I hold this boy hand & gave him some money & I asked him to leave quickly. I was surprised...he did not moved at all. Then the mgr starbuck starts to chase him out of the outlet. He went out yet he still standing out side the outlet staring & mumbling towards the mgr starbuck.

As he walked away, he kicked the chairs & tables outside...beraninye dia. Then..tak disangka-sangka...he came back again still mumbling with his face staring at the counter. One of the staff there was an Indian boy...this boy started to swear at this Indian boy...I heard..."Kalau dah **ling, memang **ling la"...he kicked the bottom part of the counter and bang the cupboards where all the gift display (new mugs la, new soft toy la..) I takut je cupboard tu tumbang & pecah mug2 tu..ayoo yoooo..Then as he went out, he back the glass window...bangggg....nasib baik la si mgr starbuck tu takde kat luar..kalau tidak...abis la boy nie.

I've never encountered this before. I was really really shocked. A malay boy (dr rumah anak2 yatim) doing this in public. Memalukan......maybe he's desperate wanting people to give donation but not to this extend. I was really really 'ternganga' at that point. Memalukan tu dah semestinye...nak kesian ke? Nak kesian pun people will think twice with all the 'action' that he did. Malu campur kesian la...

3 comments:

LiAnA said...

wallaaahhh mcm ni punya org pun ada.. nasib baik budak tu tak tido kat balai..

Along said...

Wow! I. for one, sangat pantang, these kind of people come and kacau me during eating time. Usually I just wave them off. I make it a principle not to give away money this way.

But then this bow...wahh!! Sangat ganas!! Memang patut tido balai like liana said.

Aktif Mama (Sal) said...

Liana - skrg nie kat dunia mcm2 jenis org ada. Budak kecik pun nak tunjuk samseng.

Along - Nak bagi atau tidak, itu ikut masing2 punye rasa. tapi memang budak nie dah melampau sgt. Kalau ikutkan aku nie, dah lama kena penampar aku...nasib baik ler bukan anak aku..

Kalau budak tu kena tido balai pun bagus jugak. aku nak tengok..penyelia dia org cari tak...nie letak bebudak bersepah2 minta sedekah...hmmmm tak tau la skrg nie dunia nak jadi apa....