Tuesday, August 16, 2011

15th & 16th Ramadan

Assalamualaikum.....

On the 15th, sekali lagi kite org buka posa kat luar. Ohh....is a NO NO at all. Dah serik rasanyer nak buka posa kat luar. Bukannyer tak best tapi kurang menyelerakan. So, kalau boleh lepas nie Cik Puan Salina, sila lah rajin-rajin masak di rumah. Memang makanan kat luar tu tak sodap lahhh. We went to Berkat Salam in Ayer Keroh. I've ordered nasi goreng paprik (rasa flat sikit), Pea ordered nasi goreng biasa tapi mintak letak ikan bilis goreng jer (lagi rasa flat), hubby ordered nasi putih + assam pedas tetel + kerabu perut (boleh tahan la).

Today, 16th I've cooked something special. Well, the menu macam biasa. Nasi putih with sambal goreng ikan bilis, timun (buat ulam), ikan patin pekasam, ayam goreng kunyit.


Tu dia menu malam nie, amatlah ringkas.



Kuih plak hubby beli burger malaysia, kuih bakar and cempedak goreng. Tadi kata nak beli wadeh tetiba tukar plak. (Sila abaikan botol kicap kipas udang yg selekeh tu). Hehehe!


Haha....ada menu special hari nie. My first time to bake Apple Crumble for dessert. Tak pernah bake benda alah nie. Dulu selalu lah jugak makan bila lepak kat rumah sorang kawan. Tapi dah lama tak gie sana and tetiba hari nie teringat. I've called her to get the recipe...yummy2x.....

Tepung - 250gram

(Sorry, tepung kat dalam tu cuma aku jer yg tak pandai zoom photo).....

Butter - 150 gram

(Sila abaikan tudung saji yg comel tu..hehehe)

Blueberry


Mula-mula, tepung & butter tadi di campur bersama. Serta di kenyam-kenyamkan. (Bahasa apa tu?)


Terlupa plak. 6 green apple, dipotong dadu.


Dimasak beserta gula 150 gram. Letak skali kulit kayu manis.


Masak sampai nampak kekuningan dalam lebih kurang 15 minit.


Lepas tu, kasi dia cool down dalam baking dish.


Lepas dah cool sikit, masukkan blueberry tadi. Kalau nak masuk raspberry pun boleh. Nak letak apa2x kat dalam tu pun tak kisah, janji ikut rasa yang anda mahukan.


Lepas tu, tepung & butter yg telah dikenyam-kenyam kan. Di kenyam jugak ngan gula 100 gram (for the crumble)


Dah abis cover semua atas tu, masukkan dalam oven 150C selama 30 minit.
Lihat lah hasilnya


****

**

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*



Nie lah dia....Apple Crumble....


Nampak sedap kan? Memang sedap ler.....


Boleh dimakan begitu saja atapun.....


Dengan yogurt, cream or vanilla ice cream....

2 comments:

Along said...

Uih..macam senang je buat apple crumble tu. Nak cuba jugak la..terliur aku tngk gambar. Dah la tak bangun sahur pagi ni...uwaaa..

Sal said...

Along, senang jer. Aku pun mula-mula ingat susah sangat nak buat. Mintak resepi kat kawan tu, siap2x tulis lagi. hehehe...klau nak merasa, dtg ler umah....bawak bebudak skali....