Wednesday, May 16, 2012

Terima Kasih, Cikgu...!

Assalamualaikum everyone

Happy Teachers' Day......Selamat Hari Guru.........
Guru, Cikgu, Teacher yang dari kecik sampai dewasa yang mengajar kite.  Terima Kasih, Cikgu!  Kalau takde dorang, sapa ler nak ngajar kat sekolah. Sapa ler lagi nak merotan kita, mencubit kita, memberi nasihat kepada kita.  Cikgu nie memang memainkan peranan yang besar dalam hidup kita.  Contohnyer macam aku dulu, ada seorang cikgu yang nampak potensi aku for public speaking.  Dia slowly tarik aku participate.  Aku tak minat pasal aku more in to sports, games, aktiviti lasak tapi lama kelamaan aku terikut jugak.  Ohhh, ada potensi aku nak membebel depan orang ramai. 

Well, berbalik pada Hari Guru hari ini.......semalam last minute si Pea cakap nak beli hadiah untuk 4 orang cikgu yang dia suka.  Aku cakap takkan nak beli 4 jer, cikgu-cikgu lain kan mengajar awak jugak.  Dia kata cikgu matematik garang, cikgu dunia sains & teknologi tak best lah...macam-macam lah.  Aku kata semua cikgu tu yang mengajar kita semuanyer baik, semuanyer nak tolong kita jadik pandai.  Kalau cikgu marah maknanyer cikgu tu nak bagi kita berjaya, nak suruh kita paham apa yang diajar.  Lepas tu jugak, Pea dok ngira berapa ramai cikgu dia nak bagi. 
Pea tengah sibuk merekacipta cardnyer sendiri.  Cuba tengok, makin lama makin gelap anak aku nie.  Sejak start gie sekolah, dah dok memain dalam panas dah macam jadik gelap melekit plak....hehehe.
Suamiku pun sibuk jugak.  Tolong guntingkan card-card tu into different shapes.  Ada bulat lah, ada butterfly lah, ada square.....macam-macam ada.
Hah, Ini part aku.....membalut buah apple.  Aku punyer task ada berat sikit.  Kena balut DUA PULOH BIJIK APPLE......naik patah pinggang aku nie.  Adeh.....anak punyer pasal lah nie.

Ini semuanyer untuk cikgu sekolah pagi, cikgu sekolah agama dan cikgu kat nursery......Adeh! Berapa banyak cikgu dahhhh.....kopak mak bapak ko Pea kalau ini macam.  Time dulu, aku selalu bagi boxes of tissue to my class teacher jer.  Yang lain-lain tolak tepi. 

Aku nie ada anak sorang, kalau yang anak 3-4 orang tu lagi ler kopak.  Kalau sorang anak nak bagi 10 cikgu, kopak....kopak.....hehehe.  Takpe ler, setahun sekali jer bagi.

No comments: